KURSIMI I RRYMËS ELEKTRIKE ËSHTË NË MODË

Ekzistojnë shumë kritere për t'u marrë parasysh kur blini një pajisje elektro-shtëpiake të re. Efikasiteti i energjisë duket të jetë veçanërisht i rëndësishëm, duke pasur parasysh rritjen e vazhdueshme të tarifave të rrymës elektrike. Ndërsa pajisjet me klasë më të lartë të efikasitetit të energjisë mund të jenë më të shtrenjta për të blerë, ato mund të jenë të vlefshme nëse planifikojmë t'i përdorim çdo ditë.

Klasa e efektshmërisë së energjisë: çfarë do të thotë kjo?
Çdo pajisje që konsumon rrymë elektrike vlerësohet me një klasë efektshmërie nga G, që tregon konsumin më të lartë të rrymës elektrike, në A+++, që tregon nivelin më të ulët të konsumit. Shumica e pajisjeve të reja që shiten sot klasifikohen ndërmjet A dhe A+++. Kjo është në sajë të parametrave të përmirësuar: sa më e lartë të jetë efektshmëria e rrymës elektrike, aq më shumë pluse. Prodhuesi duhet gjithashtu të specifikojë konsumin vjetor të rrymës elektrike në kilovat orë (kWh) për të bërë zgjedhjen më të lehtë për konsumatorët.

Deri në 40% më pak rrymë elektrike
Pajisjet më punëtore në shtëpi janë frigoriferët dhe ngrirësit. Këto janë në prizë gjatë gjithë kohës, kështu që zgjedhja për një klasë më të lartë të efektshmërisë së energjisë mund të ulë ndjeshëm faturat e rrymës elektrike. Frigoriferët Amica të klasifikuar në një klasë të efektshmërisë së energjisë A++ kursejnë deri në 30% dhe ngrirësit e së njëjtës kategori kursejnë deri në 40% të rrymës elektrike në krahasim me pajisjet e klasës A.

A është gjithmonë e rëndësishme efektshmëria e energjisë?
Sigurisht që jo çdo pajisje elektro-shtëpiake duhet të jetë shumë efikase në energji, gjithçka varet sa shpesh i përdorim ato. Familjet me shumë fëmijë duhet patjetër të marrin në konsideratë blerjen e një lavatriçeje më efikase, ndërsa një pjatalarëse me klasë A++ ose A+++ është një ide e mirë nëse organizojmë rregullisht festa. Për të vënë gjërat në perspektivë, një pjatalarëse Amica me klasë efektshmërie të energjisë A++ jep 70 cikle falas në vit.
Nëse familja jonë priret të hajë në mënyrë të shëndetshme, ne gjithashtu mund të kërkojmë një furrë më efikase në kursim. Ushqimi i përditshëm nuk është vetëm çelësi për të mbajtur të gjithë mirë dhe të kënaqur, por edhe një mundësi për të gjeneruar kursime.