Štednja energije je u trendu

Postoji mnogo kriterijuma kada se kupuje uređaj za domaćinstvo. Energetska efikasnost je izgleda jedan od veoma važnih kriterijuma, zato što cena električne energije neprekidno raste. Uređaji koji imaju visoku klasu energetske efikasnosti mogu imati višu cenu pri kupovini, a ta cena se isplati ukoliko planirate da ih svakodnedno koristite.

Klasa energetske efikasnosti: šta to znači?


Svaki uređaj koji koristi električnu energiju pripada nekoj energetskoj klasi i to od klase G, što znači da ima najvišu potrošnju električne energije, do A+++, što znači da ima najnižu potrošnju. Većina novih uređaja koji se danas prodaju, imaju klasu između A i A+++. To je zahvaljujući njihovim poboljšanim karakteristikama: što je veća energetska efikasnost, to više pluseva ima. Proizvođač takođe mora da naznači godišnju potrošnju u kilovat-satima (kWh) kako bi izbor potrošača bio jednostavniji. 


Do 40% manje potrošnje

Kućni uređaji koji najviše rade su frižideri i zamrzivači. Oni su uključeni sve vreme, tako da ako se odlučite za višu energetsku klasu, to može značajno smanjiti vaše račune. Amica frižideri koji imaju klasu energetske efikasnosti A++, štede do 30% dok zamrzivači iste klase, štede do 40% električne energije u poređenju sa uređajima klase A.

Da li je klasa energetske efikasnosti uvek bitna?

Naravno, ne mora svaki kućni uređaj imati visoku klasu energetske efikasnosti, sve zavisi od toga koliko često ga koristite.

Porodice s puno dece svakako treba da uzmu u razmatranje kupovinu energetski efikasnije mašine za pranje veša, dok je mašina za pranje sudova ranga A++ ili A+++ dobra ideja za one koji često imaju goste. Kako biste imali dobar uvid, Amica mašina za pranje sudova koja ima klasu energetske efikasnosti A++, daje nam 70 besplatnih pranja godišnje.

Ukoliko vaša porodica želi zdravo da jede, možete potražiti i rernu koja je efikasnija. Svakodnevni obroci nisu samo način da svi budu srećni i zadovoljni, već su i prilika da se uštedi.